SEMINÁŘ PRO HRÁČE A TRENÉRY
"FASCIÁLNÍ TRÉNINK"

Přijďte na zajímavý seminář s Vojtou Meierem o "Fasciálním tréninku". Seminář proběhne v sobotu 7. 12. 2019 v prostorách SIMPLY FITNESS od 10:00 do 16:00. Více informací naleznete na stránkách SIMPLY FITNESS ACADEMY v sekci semináře ZDE.

Program semináře:
  • Co jsou to fascie a svalové řetězce
  • Jaký typ pomůcek je ten pravý pro každého účastníka
  • Bezpečné provádění cviků a možná rizika/kontraindikace
  • Zásobník cviků pro celé tělo
  • Přesnou strategii cvičení (kdy/jak/co a kolik)

Fasciální trénink jako nástroj pro bezbolestný pohyb

Fasciální trénink se během posledních let stal velice populární a po projití posilovny či fitness centra si nemůžeme nevšimnout cvičenců, kteří se snaží o co možná nejefektivnější použití tohoto typu tréninku. Popularizace tréninku cíleného na uvolnění fascií, ale na druhou stranu vede k tomu, že drtivá většina populace neumí využít potenciál cvičení naplno. Mnohdy situace dospěje až do stavu, kdy cvičenec raději od fasciálních technik upustí, protože jednoduše nevidí kýžený progresivní stav.

Pokud vezmeme v potaz právě ukrytý potenciál, tak mi dá za pravdu každý, kdo si vyzkoušel například pěnové válce či jiné pomůcky, že je opravdu velký. Své místo v tréninku si pěnové válce najdou jak u sportovců, tak i mezi běžnými návštěvníky posiloven.
Obrázek č. 1 - test rotační stability a reflexivní síly svalů trupu.
Obrázek č. 1 - mobilizace spojena s uvolněním svalových řetězců
Sportovci mají díky své neutuchající touze podávat stále lepší výkony tendenci hledat možnosti, které by posunuly jejich výkonnost o krůček dál. Vedle manipulace se stravou, suplementy či různými chemickými látkami ve snaze ovlivnit metabolické pochody požadovaným směrem, existuje bezpočet různých masážních technik, které mají schopnost zlepšit nervosvalovou koordinaci před výkonem, či naopak podpořit pozátěžovou regeneraci.

Tyto ale z časových, organizačních či finančních důvodů nevyužívá každý, což je v určitém ohledu věčná škoda. Protože se ale vše dynamicky vyvíjí a hranice možností se neustále posouvají dál, objevují se nové podpůrné metody, které stojí za hřích nejenom zmínit, ale především aplikovat do vlastní reality. Mezi takové patří i techniky „rolování“, které se zaměřují na uvolňování fascií (svalové povázky) i samotných svalů uložených hluboko pod nimi.

V kontextu běžných cvičenců si rolování nachází své místo hlavně jako kompenzační nástroj pro přípravu těla na sportovní výkon. Kompenzování sedavého způsobu života je díky pěnovým válcům snazší a trénink více efektivní. Nedochází ke stavům bolestí z přetížení, ale naopak k pocitu uvolnění a přívalu energie.
Obrázek č. 2 - cílená mobilizace svalů zadní strany stehen.
Obrázek č. 2 - cílená mobilizace svalů zadní strany stehen.

Na jakém principu celý proces funguje?

Je důležité, abych na úvod velice krátce vysvětlil právě fascie. Zjednodušeně je možné fascie definovat jako povázku (bílé blány například na mase), které spojují a prolétají tělo (v podstatě jej drží pohromadě). Fascie hrají zásadní roli při v kontextu svalového systému a při tvorbě energie – tedy v oblastech klíčových pro sportovní výkon. Pokud fascie nepracují tak, jak mají (= nejsou pružné), nastává problém v podobě tuhosti a následného přetížení tkání a svalů. Pokud jsou navíc fascie dlouhodobě traumatizovány nesprávným pohybem (tím se mohou „pochlubit“ prakticky všichni sportovci, v tomto směru není ideální nikdo), tato nastřádaná mikrotraumata vedou až ke „slepování“ pojivové tkáně k sobě. Tento stav tkání může vyústit až ke zranění.

Protože jsou fascie první tkání, které se adaptují na držení těla (buď se přizpůsobí na nový pohybový vzor, nebo se adaptují na přetěžování určité části těla). Z této pozice, je pak je otázkou času, než začnou ovlivňovat svaly, šlachy a vazy a dojde ke změnám v celém úseku těla (například bederní nebo hrudní páteř). Pokud dojde k situaci, kdy se funkce fascií odchýlí od ideálního pohybového vzoru, dojde (doslova) k jejich zhuštění v daném místě. To má za následek omezenou elasticitu a snížení vnímání – stažená tkáň má schopnost se více poškodit. To způsobuje bolest, která je vysílána do mozku, který díky tomu nebude umět aktivovat potřebné svaly.
Obrázek č. 3 - fasciální uvolnění s dopomocí.
Obrázek č. 3 - fasciální uvolnění s dopomocí.

Na jakém principu celý proces funguje?

Výsledkem fasciálního tréninku je stav, kdy je pohybový aparát mnohem pružnější, zvýší se průtok krve ve svalech (čímž se zlepší jejich funkce) a zlepšuje se fungování těla jako celku. Vedle zlepšení mobility tak přináší rolování výhodu ve skvělé prevenci před vznikem různých zranění, kterých se ve sportu vyskytuje víc než dost.

Dalším faktem je, že díky lepší pružnosti a kluzkosti vrstev dokáže tělo lépe zapojit motorické jednotky ve svalech. To způsobí podstatně zvýšenou svalovou kontrakci a logicky i svalový růst. Tedy fasciální trénink mohou využívat i kulturisté a ostatní příznivci silových sportů.

Fasciální trénink cílí také na regenerační složku tréninku. Pokud hledáte způsob jak posunout regenerační schopnosti organismu, tak fasciální trénink je ten pravý nástroj.
Obrázek č. 3 - fasciální uvolnění s dopomocí.
Obrázek č. 4 - mobilizace hrudní páteře.
Závěrem musím podotknout, že tento článek je koncipován pro laickou veřejnost s cílem co největšího porozumění problematice tréninku fascií. Oblast fascií je velice komplexní téma a současně se jím zabývá množství výzkumníků a specialistů po celém světě.

Pokud chcete zjistit více a naučit se správné zásady fasciálního tréninku, pak neváhejte navštívit připravovaný seminář.



Zdroje: Obrázky a text poskytnul Vojtěch Meier www.vojtechmeier.cz