STANISLAV JOUKAL
HODNOTÍ FLORBALOVÝ KEMP


Stanislav Joukal je bývalý Československý reprezentant ve skoku vysokém, nyní kondičním trenérem, který za svojí trenérskou kariéru vychoval celou řadu atletických reprezentantů, zejména ve skokanských disciplínách. Mezi jeho nejúspěšnější svěřence patří Zuzana Hlavoňová (skok vysoký 200 cm) a Roman Novotný (skok daleký 822 cm, 3. místo na ME do 22 let, 3. místo na Akademickém mistrovství světa v Bankoku, 8. místo na OH v Pekingu). Jako kondiční trenér působil také u superligových hráčů Bulldogs, se kterými zažil finále pohárů, ve kterém Bulldogs nakonec jen těsně prohráli.

Ahoj Stando, jak hodnotíš florbalový kemp v Odrách?

Zúčastnil jsem se prvního týdne soustředění mladých florbalistů. Jeho organizaci, profesionální zabezpečení, denní režim a celkovou organizaci hodnotím vysoce a je patrné, že na něm pracují lidé, kteří florbal milují a jsou mu oddáni celým srdcem. Nedovedu si představit lepší organizační propracovanost, přitom jsem toho ve sportu zažil opravdu hodně. Jak se říká: "viděl jsem od okresního přeboru až po olympiádu v roce 2012 všechno". Celodenní režim od rána až po večerku je veden tak, že mladí hráči jsou sportovně vytíženi jak po herní, tak po kondiční, obratnostní a kompenzační stránce.

Co bylo Tvým úkolem během kempu?

Od ranního rozcvičení, přes vedení atletických a gymnastických tréninků, přes cílenou kompenzaci, tj. starat se o rozvoj mladých hráčů. Mohu říct, že mě to bavilo a doufám, že hráče taky.

Jakými pohybovými schopnostmi by měl podle tebe disponovat florbalista, který chce hrát na nejvyšší úrovni?

Můj názor je takový, že ve věku 10-14 let by měl být co nejvíc všestranný. Především běžecky rychlý, odolný, výbušný, obratný (ovládat základy gymnastiky, jiných pohybových her), z pohledu trenéra by měl absolvovat tréninky, které jsou příbuzné tréninkům atletického víceboje. Měl by umět běhat, házet, skákat, a přitom být odolný na zátěž.

Máš pro mladé florbalisty nějaké doporučení, na co se zaměřit, když mají spoustu volného času?

Hlavně nesedět u počítače, ale ve volném čase se věnovat rozvoji fyzické kondice a florbalovým dovednostem. Pouze trénink dělá mistry. A tréninku není nikdy dost.

Mohou se na tebe hráči těšit i v příštím roce?

Pokud budu na tento kemp pozván, tak se rád zúčastním.